
راهنمای استفاده از گوگل آنالیتیکس و نحوه آنالیز سایت
امروزه گوگل سرویسهای بسیار تخصصی و حرفهای را در اختیار صاحبین وبلاگها و وبسایتها قرار میدهد که از طریق آنها میتوانند به تجزیه و تحلیل دادههای وبسایت خود بپردازند. گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) که به تجزیه و تحلیل ترافیک وبسایتها میپردازد یکی از این سرویسها است که میتواند به صاحبان وبسایتها کمک شایانی کند.
گوگل آنالیتیکس که تحت عناوین گوگل آنالیز، گوگل آنالیتیک و گوگل آنالیتیکز نیز شناخته میشود خدمات بیحد و حصری را برای یک وبسایت انجام میدهد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تجزیه و تحلیل میزان بازدید از یک وبسایت
- بررسی کابران و تحلیل این امر که چند درصد از آنها جدید بوده و چند درصد قدیمی هستند
- صفحاتی با بیشترین و کمترین میزان بازدید
- میانگین زمانی که کاربران در وبسایت شما حضور دارند
- درصد نرخ تبدیل وبسایت
- اطلاعات رفتاری کاربران
- مطالبی که مورد توجه کاربران قرار میگیرند
- نحوه آشنایی کاربران با وبسایت شما
- چگونگی جذب شدن آنها به سوی وبسایت شما
تجزیه و تحلیل وبسایت با استفاده از گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس از بخشهای متعددی تشکیل شده که به محض ورود به آن میتوانید آنها را مشاهده نمایید. اولین بخش گوگل آنالیتیکس، Audience نام دارد که به تجزیه و تحلیل مخاطبین و کاربران شما میپردازد و به شما میگوید که چه تعداد از کاربرانتان قدیمی و چه تعدادی جدید هستند.
بخش بعدی Session نام دارد که به تحلیل و ارائه بازه زمانیای میپردازد که در طول آن کاربر در وبسایت شما حضور داشته. البته اگر کاربر در فواصل زمانی کمتر از 30 دقیقه از وبسایت شما خارج و مجددا به آن بازگردد همگی جزء یک دوره زمانی در نظر گرفته میشوند.
بخش User به تجزیه و تحلیل تعداد IP هایی میپردازد که از وبسایت شما بازدید نمودهاند و بخش Page/Session تعداد بازدیدهای انجام شده از یک صفحه را در یک دوره زمانی معین نشان میدهند. در واقع این همان بخشی است که به مدیر وبسایت نشان میدهد که کدام صفحات وبسایت در بین کاربران محبوبتر بودهاند و میزان بازدید بیشتری داشتند.
بخش Pageview به ارائه ارقامی در مورد تعداد کل بازدیدهای انجام شده از وبسایت میپردازد که شامل بازدیدهای قبلی و تکراری نیز میباشد و بخش Unique Pageview تعداد بازدیدهای منحصر به فرد از وبسایت شما را نشان میدهد.
یک بازدید منحصر به فرد عبارت است از بازدید از تعداد صفحات زیادی توسط کاربر در یک دوره زمانی مشخص که توسط گوگل به عنوان یک بازدید در نظر گرفته میشود. Avg. Session Duration میانگین بازه زمانی یک دوره خاص را نشان میدهد و بخش Bounce Rate بازه زمانیای را نشان میدهد که در آن کاربر از یک صفحه از وبسایت شما بازدید نموده و بعد از همان صفحه خارج شده است.
% New Sessions یک مفهوم درصدی است که میانگین بازدیدهای انجام شده توسط کاربران جدید از وبسایت شما را نشان میدهد. این یکی از گزینههای بسیار مهم در گوگل آنالیتیکس است که تغییرات رخ داده در میزان بازدید از صفحات شما را نشان میدهد.
Real-Time نیز بخشی از گوگل آنالیتیکس است که در آن میتوانید تعداد کاربرانی را که در حال حاضر در وبسایت شما حضور دارند را مشاهده نمایید. علاوه بر این، گزینهای مانند LOCATION به شما نشان میدهد که کاربران وبسایتتان از کدام شهرها و کشورها هستند و Traffic Sources نیز به شما نشان میدهد که کابران از چه طریقی با وبسایت شما آشنا شدهاند.
Acquisition گزینهای است که به شما نشان میدهد کاربران از چه مسیری وارد وبسایتتان شدهاند و Organic ترافیکی را نشان میدهد که به واسطه موتورهای جستجو وارد وبسایت شدهاند. گزینه Direct در گوگل آنالیتیکس به شما نشان میدهد که آیا کاربران مستقیما آدرس وبسایت شما را در گوگل سرچ کردهاند یا اینکه با کلیک بر روی تبلیغات وارد وبسایتتان شدهاند.
Referral نیز ترافیک ایجاد شده از لینکهای به اشتراک گذاشته شده در وبسایتهای دیگر را نشان میدهد و Social ترافیک ایجاد شده و کاربران ورودی از طریق شبکههای اجتماعی را به نمایش میگذارد. گزینه Email به شما نشان میدهد که کدامیک از کابران از طریق ایمیل وارد وبسایتتان شدهاند و Paid Search نشاندهنده کاربرانی است که از طریق تبلیغات پیجها و وبسایتهای دیگر به وبسایت شما راه یافته اند.
Behavior نحوه رفتار کاربران در وبسایت شما را به شما نشان میدهد و Behavior Flow نیز مسیر حرکت کاربران را به مدیر وبسایت نشان میدهد. مثلا نشان میدهد که کاربران از کدام صفحه وارد صفحه دیگر شدهاند.
جمعبندی
از آنجا که ترافیک، امروزه به یکی از مهمترین مسایل وبسایتها تبدیل شده و همین ترافیک است که میتواند میزان درآمد و یا حتی فروش محصولات یک وبسایت را مشخص نماید گوگل انالیتیکس به ابزاری کارآمد تبدیل شده که در بین مدیران وبسایتها محبوبیت زیادی یافته است.
چراکه آنها با استفاده از ابزارهای بالا به راحتی میتوانند کوچکترین جزئیات مربوط به ترافیک وبسایت خود را تجزیه و تحلیل نمایند. البته برای استفاده از این ابزار دو نکته را باید مد نظر قرار دهید. اول اینکه نباید با IP ایران وارد گوگل انالیتیکس شوید زیرا این ابزار برای ایرانیان غیرفعال است و دوم اینکه باید تا حدی به زبان انگلیسی مسلط باشید تا بتوانید از قسمتهای مختلف این ابزار استفاده نمایید.
مراجع
- https://www.ratin.agency/blog/seo-articles/گوگل-آنالیتیکس-چیست؟/
- https://seokar.com/news/what-is-google-analytics
- https://codepaz.com/1398/02/12/google-analytics-tools