
آشنایی با بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال اصطلاحی نوین است که با آنکه چیزی در حدود 2 دهه از معرفی آن میگذرد توانسته محبوبیت زیادی به دست آورد و مورد توجه همگان قرار گیرد. این اصطلاح که در واقع زیرمجموعه مدیریت بازاریابی و مدیریت تبلیغات است به یک دانش تخصصی تبدیل شده که میتواند راه را برای بسیاری از کسب و کارها و یا افرادی که میخواهند در محیط اینترنت فعالیت داشته باشند هموار کند.
برای تعریف دیجیتال مارکتینگ بهتر است به تعریف راهکارها و تاکتیکهایی بپردازیم که میتوان از طریق آنها این اصطلاح را عملی نمود چراکه دیجیتال مارکتینگ یک مفهوم گسترده و فراگیر است که مفاهیم زیادی را تحت پوشش خود قرار داده.
بازاریابی و برقراری ارتباط کاری با دیگران
اما اگر بخواهیم خود این اصطلاح را تجزیه کنیم به دو مفهوم بازاریابی و دیجیتال میرسیم که هر کدام تعاریف مخصوص به خودشان را دارند. بازاریابی به معنای برقراری ارتباط با افراد و ترغیب آنها به خرید کالاهای خاص و یا سفارش خدمات مختلف میباشد.
در دنیای دیجیتال این بازاریابی از طریق وبسایتها و یا اپلیکیشنهای اجتماعی انجام میشود و بازاریابها سعی میکنند از طرق مختلف با مخاطبین هدف خود ارتباط برقرار نموده و آنها را ترغیب نمایند. عصر مدرن را میتوان عصر دیجیتال نامید چرا که امروزه اکثر افراد از نوجوانان گرفته تا افراد سالخورده بیشتر ساعات روز را آنلاین هستند و به مرور مطالب مختلف میپردازند.
بنابراین در چنین دنیایی، دیجیتال مارکتینگ رنگ و بویی دیگر به خود میگیرد و به عنصر قدرتمندی تبدیل میشود.
بازاریابها از چه ابزارهایی میتوانند برای دیجیتال مارکتینگ استفاده کنند؟
سوال خوبی است. در واقع ابزارهای زیادی برای دیجیتال مارکتینگ وجود دارد که عبارتند از:
- بازاریابی توسط موتورهای جستجو
- استفاده از سئو و بهینه سازی سایت
- بازاریابی محتوا
- بازاریابی درونگرا
- بازاریابی شبکههای اجتماعی
- استراتژی استفاده از محتوا
- تبلیغات کلیکی
- اینفلوئنسر مارکتینگ
- موبایل مارکتینگ
- بازاریابی ویروسی دیجیتال
- تولید محتوا.
بازاریابها میتوانند از هر یک از این ابزارها برای انجام دیجیتال مارکتینگ استفاده کنند و از این طریق با مخاطبین خود ارتباط برقرار نمایند. و اما نکته دیگری که وجود دارد مفاهیمی هستند که در دیجیتال مارکتینگ از اهمیت خاصی برخوردارند و به اصطلاح جزء داراییهای این رشته به حساب میآیند.
از این داراییها میتوان به وبسایتها، پستهای وبلاگها، کتابهای الکترونیک و وایت پیپرها، اینفوگرافیک، ابزارهای تعاملی، کانالهای شبکههای اجتماعی، کسب پوشش آنلاین، شبکه اجتماعی و بررسیها، بروشورهای آنلاین و کاتالوگهای آنلاین و داراییهای برندینگ اشاره نمود.
سئو و کاربردهای آن در دیجیتال مارکتینگ
اگر بخواهیم به تشریح هر یک از مفاهیم زیر مجموعه دیجیتال مارکتینگ بپردازیم بهتر است کار خود را با سئو آغاز کنیم. سئو یکی از مفاهیمی است که امروزه بسیار مورد توجه قرار گرفته و بهینه سازی سئوی سایت یکی از موضوعاتی است که دارندگان وبسایتها باید بیش از پیش بدان توجه نمایند.
بهبود سئوی وبسایت سبب میشود که سایت در موتور جستجوهایی نظیر گوگل رتبه بهتر و بالاتری را کسب کند و بتواند مخاطبین بیشتری را به سوی خود جذب نماید. بازاریابی محتوا نیز یکی دیگر از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است.
بازاریابی محتوا
برای استفاده از بازاریابی محتوا، دارندگان وبسایتها باید تلاش کنند تا محتوای یونیک و منحصر به فردی را که میتواند توجه مخاطب هدف را به سمت خود جلب کند در وبسایت خود منتشر نمایند. چنین محتوایی با جلب بازدیدکنندگان میتواند آنها را به مشتریان خدمات وبسایت تبدیل نماید.
بازاریابی ایمیلی
یکی دیگر از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی ایمیلی است که در آن شما از طریق ایمیل با بازدیدکنندگانی که قبلا بنا به دلایل مختلف وارد سایت شما شدهاند ارتباط برقرار میکنید و خدمات و محصولات خاص خود را به آنها معرفی مینمایید.
یکی از مزایای بازاریابی ایمیلی این است که شما با مخاطبینی ارتباط برقرار میکنید که قبلا وارد سایتتان شدهاند و لذا میدانید که آنها به احتمال زیاد به محصولات یا خدمات شما علاقهمند هستند. در کنار این مورد میتوان به بازاریابی از طریق اینفلوئنسرها و شبکههای اجتماعی اشاره نمود.
برای استفاده از این روش، بازاریاب با اینفلوئنسرها ارتباط برقرار کرده و از آنها میخواهد تا کالا یا خدمات خاصی را برایش تبلیغ کنند. البته نقطه ضعف این روش نسبت به روش بازاریابی ایمیل این است که در این شرایط معمولا مخاطبین از همه اقشار جامعه بوده و شاید مخاطبین هدف مورد نظر نباشند.
بازاریابی ویدئویی
از دیگر ابزارهای دیجیتال مارکتینگ میتوان به بازاریابی ویدئویی اشاره نمود که در آن ویدئوهای تبلیغاتی خاصی توسط بازاریابها ساخته شده و در اختیار سایتهایی نظیر آپارات قرار میگیرد تا با نشان دادن آنها قبل از ویدئوی اصلی، بازدیدکنندگان سایت مورد نظر را افزایش دهند.
علاوه بر این، بازاریابها میتوانند این ویدئوها را در اپلیکیشنهای اجتماعی پر بازدید نظیر اینستاگرام نیز آپلود کنند تا مخاطبین بیشتری به سمتشان جذب شوند.
بازاریابی ویروسی یا چریکی
بازاریابی ویروسی یا چریکی نیز یکی دیگر از انواع ابزارهای دیجیتال مارکتینگ است که فقط به این موضوع میپردازد که مخاطبین در مورد یک وبسایت یا یک محصول خاص صحبت کنند. اصلا مهم نیست که مردم در مورد آن محصول چه میگویند بلکه این مهم است که در مورد آن محصول صحبت کنند.
این نوع تبلیغات از هر روشی که فکرش را بکنید برای اینکه افراد بیشتری محصولات مورد نظر را بشناسند و در مورد آنها صحبت کنند استفاده میکند.
دیجیتال مارکتینگ چه مزایایی را به همراه دارد؟
امروزه و با ایجاد محیطی آنلاین که نود درصد افراد جامعه در آن حضور دارند کمتر کسی به کسب و کارهایی که دارای پیشینه قویای در عرصه اینترنت نباشند اعتماد میکند. در واقع ما با شنیدن نام یک برند خاص بلافاصله آن را در محیط اینترنت جستجو میکنیم تا بتوانیم سایت یا پیج اینستاگرام آن را بیابیم.
از این منظر دیجیتال مارکتینگ بیش از پیش اهمیت دارد چرا که باعث میشود تا ما با برندهای بسیاری آشنا شویم و بدانیم که آنها چه خدماتی را به ما ارائه مینمایند.
بنابراین با توجه به مباحثی که در بالا به آنها اشاره شد، هر کسب و کار دیجیتالی چه یک کسب و کار حرفهای باشد یا یک استارتآپی که به تازگی شکل گرفته، باید از این ابزارها استفاده کند تا بتواند شهرت خود را در میان کسانی که بیشتر وقت خود را در محیط اینترنت میگذرانند افزایش دهد.
مراجع
- https://motamem.org/بازاریابی-دیجیتال-دیجیتال-مارکتینگ/
- https://beloved.marketing/دیجیتال-مارکتینگ-چیست/
- http://hamyareweb.co/digital-marketing/
- https://furbodm.com/what-is-digital-marketing/