
نقش مهم بازاریابی در افزایش عملکرد کسب و کارها
در دنیای متلاطم و دائما رو به پیشرفت امروزی که رقابت تنگاتنگی در بین شرکتهای بزرگ و کوچک وجود دارد، بازاریابی موفق یکی از آن دسته موضوعاتی است که همه شرکتها به دنبال آن هستند. در حقیقت فرقی نمیکند که شرکت شما یک استارتآپ نوپا باشد یا یک شرکت پیشرو در صنعت، چرا که بازاریابی موفق برای هر دوی این شرکتها لازم و امری حیاتی به حساب میآید.
بنابراین تمامی شرکتها باید استراتژیهای بازاریابی را برای خود تعیین کنند و در چارچوب این استراتژیها به سمت جلو پیش بروند، زیرا بدون داشتن چنین استراتژیهایی، تمامی کارهای شرکت، پراکنده و نامنظم خواهند بود.
تعریف کالا
اما بهتر است شرکتها در ابتدا بدانند که یک بازاریابی موفق از چه ارکانی تشکیل شده و چگونه میتوانند چنین بازاریابی را پایهریزی نمایند. اولین نکتهای که شرکتهای بزرگ و کوچک باید به آن بپردازند تعریف کالا، محصول یا خدماتشان است.
در حقیقت ابتدا هم خودشان و هم مصرفکننده نهایی باید بداند که محصولی که ارائه میدهند چیست و میتواند چه تاثیری بر زندگی مصرفکننده داشته باشد. سپس شرکتها باید خدمات و محصولات خود را به طرق مختلف ارزیابی نمایند تا ببینند که آیا این محصولات کم و کاستیهایی دارند که قابل برطرف نمودن باشد یا خیر.
تعیین استراتژی بازاریابی موفق و بازار هدف
پس از اینکه محصول نهایی مشخص گردید بهتر است بازار هدف خود را برای تعیین یک استراتژی بازاریابی موفق، انتخاب کنید و دریابید که بازار هدف شما کدام قسمت از بازار است. شما باید بدانید که کدام قسمت از بازار بیشتر پذیرای محصول شماست و مشتریان کدام بخش، بیشتر به محصولات شما نیاز دارند.
اگر شرکت نوپایی باشید قطعا هزینه و زمان کافی برای رسیدگی به تقاضای تمام بخشهای بازار را نخواهید داشت، بنابراین بهتر است مشتریان خود را بر اساس سن، جنسیت، منطقه محل سکونت و میزان استفاده دستهبندی نمایید.
شناخت رقبا
پس از ورود به بازار، مرحله بعدی تعیین استراتژی بازاریابی موفق، شناخت رقبایتان است. شما باید بدانید چه کسانی در بازار رقبای شما هستند و چه ویژگیها و امتیازاتی نسبت به شما دارند.
بهتر است در اینجا به برخی سوالاتی که برایتان قطعا پیش میآیند پاسخ دهید. مثلا چرا مشتری باید به جای رقبا از شما خرید کند؟ محصول شما چه امتیازاتی نسبت به رقیبتان دارد؟ شما میتوانید چه خدمات پس از فروشی را عرضه نمایید و غیره.
استراتژی رسوخ
استراتژی رسوخ، نوعی استراتژی است که باید در این مرحله مد نظر قرار دهید. ممکن است روزنهای در بازار هدف وجود داشته باشد که بتواند مسیر شما را برای رسیدن به بازارهای بزرگتر هموار نماید. شما میتوانید از این روزنه که تا کنون دیگر رقبایتان آن را کشف نکردهاند به نحو خود بهره ببرید.
تبلیغات و گسترش آگاهی
تبلیغات و گسترش آگاهی مشتری نهایی یکی دیگر از اصول بازاریابی موفق است. شما باید مدام محصول خود را در جلوی چشمان مصرفکننده قرار دهید تا بتواند آنها را مشاهده کند و با مشاهده آنها نظرش به سمت محصولاتتان جلب شود و به آنها احساس نیاز کند.
به خودتان اعتماد داشته باشید
یکی دیگر از مواردی که باید به آن توجه کنید این است که باید به خودتان اعتماد داشته باشید. این موضوع، موضوع بسیار مهمی است چراکه اگر مدام به خودتان شک و تردید راه بدهید دائما از میانه راه باز میگردید و استراتژی بازاریابیتان خراب میشود.
اصول بازاریابی B2B و B2C
سعی کنید تمرکز خود را بر روی بازار هدف معطوف نمایید و از کوچکترین تحرک و تغییری به نفع خودتان استفاده نمایید. علاوه بر این میتوانید از اصول بازاریابی B2B و B2C نیز استفاده کنید. برای استفاده از یک بازاریابی B2B باید با شرکتهای مختلف تماس حاصل کنید و محصولات و خدماتی را که حس میکنید به کارشان میآید به آنها پیشنهاد کنید.
اگر آنها این محصولات را خریداری کنند استراتژی بازاریابی B2B شما موفقیتآمیز بوده. اگر بخواهید همان کالا یا محصول را به مشتریان بالقوه پیشنهاد کنید و آنها این محصولات را خریداری نمایند از استراتژی بازاریابی B2C استفاده نمودهاید.
شناخت مشتری
سعی کنید انواع مشتریانتان را بشناسید تا ببینید کدام دسته از مشتریانتان وفادارتر هستند و یا اینکه میتوانید از تبلیغات زبانی کدام دسته استفاده نمایید. با مشتریان خود ارتباط برقرار کنید و سعی کنید به سوالات و گلههایشان با مهربانی پاسخ دهید.
اگر مشکلی با محصول شما دارند آن مشکل را در اسرع وقت برطرف نمایید و با ارائه هدیهها و یا تخفیفها، مشتریانتان را به مشتریانی وفادار تبدیل نمایید. همواره قانون 20/80 را مد نظر داشته باشید. این قانون به شما میگوید که معمولا 80 درصد از محصولات شما توسط 20 درصد از مشتریانتان خریداری میشوند.
مشتریان وفادار خود را شناسایی کنید
پس همواره سعی کنید در حفظ و نگهداری از مشتریانتان به خصوص آنهایی که به شما وفادارتر هستند کوشا باشید. قانون 30/70 را نیز در تعیین استراتژیهای بازاریابی خود لحاظ کنید. این قانون میگوید که شما به عنوان یک تاجر باید 70 درصد به سخنان مشتریانتان گوش فرا دهید و 30 درصد سوال کنید تا بتوانید تجارتی موفق داشته باشید.
از رسانههای اجتماعی کمک بگیرید
بهتر است از رسانههای اجتماعی مختلف، نظیر فیسبوک و اینستاگرام برای تبلیغ و نمایش بیشتر محصولات خود استفاه کنید. تاثیر اینفلونسرها را نادیده نگیرید و سعی کنید از آنها برای رسیدن به موفقیت استفاده نمایید.
قیمتگذاری مناسب
هر کاری انجام دهید تا بیشتر از رقبایتان به چشم مشتریان بیآیید. استراتژی قیمتگذاری مناسبی را اتخاذ نمایید. و سعی کنید قیمتهایتان نسبت به رقبا منصفانهتر و یا حتی پایینتر باشند. این کار باعث میشود که خیل عظیمی از مشتریان به سمت شما سرازیر شوند.
بنابراین هرگز یک استراتژی قیمتگذاری خوب را دست کم نگیرید. شما میتوانید برای این منظور از استراتژیهای قیمتگذاری مختلف نظیر قیمتگذاری بر مبنای رقابت، قیمتگذاری بر مبنای هزینه، قیمتگذاری بر مبنای بازار، قیمتگذاری نفوذی (قیمتی بسیار پایین برای جلب مشتریان بیشتر)، قیمتگذاری گزاف (قیمت بالاتر برای جذب مشتریان رده بالا) و قیمتگذاری مقتصدانه که همان پایینترین قیمتی است که میتوانید به مشتری ارائه کنید استفاده نمایید.
بر اساس آنچه در بالا شرح داده شد، شما میتوانید یک استراتژی بازاریابی موفق را با بهرهگیری از اصول بالا تدوین نموده و در بازار هدف خود به یک شرکت موفق تبدیل شوید. پس همین امروز کار خود را شروع کنید و وقت را از دست ندهید.
مراجع
- http://cstland.com/اصول-بازاریابی-موفق-چیست؟/
- https://iran-academy.org/مطالب-آموزشی/1050-اصول-بازاریابی-موفق-چیست؟.html
- https://bazdeh.org/۲-قانون-اصلی-بازاریابی-موفق/
- https://bazaracademy.ir/blog/اصول-بازاریابی-موفق-برای-مشاغل-کوچک/
- https://www.chetor.com/26064-اصول-بازاریابی-و-فروش/